Avioehto

Lain näkökulmasta avioliitto on ennen kaikkea taloudellinen sopimus, jonka suurimmat vaikutukset näkyvät vasta, kun avioliitto päättyy. Ja kaikki avioliitot päättyvät joskus - jopa ne pitkät ja onnelliset - sillä kukaan meistä ei elä ikuisesti.

Ajatus avioliitosta naimakauppana voi kuuloastaa kylmältä. Lain näkökulmasta tämä on kuitenkin totta, joten ehdotamme, ettei päätä panna tämän asian suhteen pensaaseen. Otetaan tavoitteeksi reilu rakkauden naimakauppa.

Avioehto vai ei? Minkälainen on reilu avioehto? Onko nykyinen avioehtonne sopiva?

Mitä avioliitto tarkoittaa taloudellisesti? Jos et tiedä, kannattaa pysähtyä selvittämään, mitä avioliitto teidän kohdallanne tosiasiassa tarkoittaa. Avioliiton taloudelliset vaikutukset voi muokata itselleen sopiviksi avioehtosopimuksella.

Yleinen, hyvin negatiivinen käsitys avioehdosta on yksinkertaisesti väärä. Kyse on loppujen lopuksi vain sopimuksesta, jossa juuri te sovitte itsellenne sopivat säännöt siltä varalta, kun avioliittonne joskus päättyy. Avioehto on mahdollisuus osoittaa välittämistä, olla reilu ja vastuullinen. Avioliiton taloudellisten vaikutusten huomiotta jättäminen on yhtä vastuutonta kuin se, että jättäisi kotivakuutuksen ottamatta – ellei pahempaa. Keskusteleminen raha-asioista avoimesti, reilusti ja rakkaudella voi johtaa avioehdon tekemiseen tai sitten ei. Tärkeää on, että olette keskustelleet asiasta kunnolla ja tehneet tietoisen päätöksen.

Oletteko menossa naimisiin vai jo naimisissa? Siirry testiin

Olemme menossa naimisiin

Olemme naimisissa

Harkitsen eroa

Avioliitto synnyttää puolisoille avio-oikeuden toistensa omaisuuteen, olipa tämä omaisuus hankittu tai saatu esimerkiksi perintönä ennen avioliittoa tai avioliiton aikana. Tämä on pohtimisen pysäkki nro 1. Avioliitto ei tarkoita sitä, että aviopuolisosta tulisi toisen omaisuuden omistaja, sillä avio-oikeudella on merkitystä vasta avioliiton päättyessä joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Avio-oikeus syntyy automaattisesti, elleivät puolisot rajoita avio-oikeuttaan avioehtosopimuksella. Myös joku muu, esimerkiksi omat tai toisen vanhemmat ovat voineet poistaa lastensa aviopuolisoiden avio-oikeuden sellaisesta omaisuudesta, josta he voivat päättää. Tämä tarkoittaa perintönä tai lahjana annettua omaisuutta, ja testamentissa tai lahjakirjassa pitää olla selvä maininta avio-oikeuden rajoittamisesta.

Lue myös Elvi Solan blogit:

Ei eroa suunnitella

Kesä kaikilla