Perhejuristi vastaa /
Miten saan sisarukseni tajuamaan, että perinnönjako on meidän kaikkien asia ja etu? Veljeni ei ota asiaan mitään kantaa ja kaksi vanhempaa sisartani syyttävät minua ahneeksi, kun olen sanonut, että isän perintö täytyisi jakaa. Äitimme elää vielä eikä hänellä ole mitään perinnönjakoa vastaan. Hän vaan toivoo, ettei me lapset riideltäisi.
Heli, 43 v.
Katariina Kuusiluoma
Lakimies, OTM, KTM, kaupanvahvistaja

Katariina vastaa

Hei Heli, olet aivan oikeassa. Ositus ja perinnönjako on teidän kaikkien edun mukaista. Myös leskeksi jääneen äitisi edun mukaista on se, että ensin tehdään ositus kuolinpesän ja lesken välillä. Osituksessa selvitetään ensin se, mikä omaisuus kuuluu leskelle ja mikä omaisuus kuolinpesälle eli teille lapsille perintönä jaettavaksi. Jos kuolinpesä jätetään kovin pitkäksi aikaa jakamatta, asiat tuppaavat monimutkaistumaan.

Omaisuuden hoitaminen, käyttäminen, vastuut ja velvoitteet sekä selkeät omistussuhteet edellyttävät kuolinpesän jakamista. Jakaminen on usein järkevää myös verotuksellisista syistä. Kuolinpesä jätetään joskus vääristä syistä jakamatta. Pelätään, että leski menettää oman asumissuojansa. Näin ei kuitenkaan ole. Ositus ja perinnönjako ei heikennä lesken asumissuojaa. Voisiko sisarillasi olla väärä käsitys edellä mainitusta asiasta? Sinun kannattaa ehdottaa sisarillesi, että varaisitte yhdessä keskusteluajan lakimiehen luokse. Ottakaa isänne perukirja sukuselvityksineen mukaan tapaamiseen, jotta lakimies näkee kuolinpesän kokonaistilanteen. Asiansa osaava lakimies osaa kyllä auttaa teitä eteenpäin ja kertoa erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista. Jos tämä ei tuota tulosta, sinulla on aina oikeus vaatia perinnönjakoa. Viime kädessä voit hakea pesänselvittäjän ja -jakajan vainajan kotipaikan käräjäoikeudesta.