Lue tämä, jos aiot hakea avioeroa

Annie Spratt Lsp6Hm Ghcg Unsplash
Harkitsetko vakavissasi avioeron hakemista? Lue kokeneiden avioerojuristien neuvot, kuinka välttyä tekemästä suurimpia virheitä avioerotilanteessa.

Avioero on suuri pettymys ja kriisi. Tunteet ovat pinnassa, tilanne on ennen kokematon ja voi olla miltei mahdotonta ajatella järkevästi. Kun päätös erosta on tehty, moni haluaa saada nopeasti asiat liikkeelle. Se on ymmärrettävää, mutta voi johtaa taloudellisesti epätoivottavaan tilanteeseen. Työssämme perhejuristeina näemme ihmisten tekevän samoja virheitä erotilanteissa. Kokosimme tähän listan tärkeimmistä ja parhaimmista vinkeistämme.

Avioerossa päätetään parisuhde, mutta myös taloudellinen sopimus

On tärkeää tiedostaa avioeron kaksinainen luonne. Parisuhde perustuu tunnesiteeseen. Yhdessä oleminen ja avioliitossa oleminen voivat kuitenkin olla eri asioista, kuten moni tietää. Avioliitto voi olla voimassa, vaikka yhdessä ei tosiasiassa enää olla. Avioliitto on lain silmissä ennen muuta taloudellinen sopimus. Kun erotaan, parisuhteen tunnesiteen purkaminen on yksityisasia, mutta taloudellisen sopimuksen purkaminen vaatii tuomioistuimen päätöksen ja parin varallisuuden jakamisen osittamalla tai erottelemalla (jos parilla on avioehto). Avioeroon liittyvät "paperityöt" voivat yllättää, mutta niitä ei missään nimessä kannata jättää tekemättä. Ei siis riitä, että koti ja tavarat jaetaan käytännössä, vaan jakaminen pitää tehdä myös paperilla. Jos aviovarallisuuden jättää jakamatta oikeanlaisin asiakirjoin - eli jätetään tekemättä kunnollinen ositus- ja/tai omaisuuden erotteluasiakirja - asia tulee eteen joka tapauksessa myöhemmin, viimeistään sitten kun jompi kumpi kuolee (lue lisää tästä jutun loppupuolelta).

Suosituksemme on, että avioeron paperitöihin suhtaudutaan viileän asiallisesti ja ne myös hoidetaan kerralla kuntoon.

Eroa ei kannata aloittaa erohakemuksella

Moni avioeropäätökseen tullut aloittaa eroprosessin jättämällä hakemuksen oman kotikunnan käräjäoikeuteen. On ymmärrettävää, että asiat "halutaan liikkeeelle", mutta tätä toimintamallia emme voi suositella. Avioeron hakeminen käräjäoikeudesta saattaa nimittäin eron vireille ja samalla poistaa mahdollisuuden neuvotella aviovarallisuuden jakamisesta joustavalla tavalla. Harvempi edes tietää, millaiset oikeudet ja velvollisuudet heitä erotilanteessa koskevat. Olipa pari tehnyt avioehdon tai ei, ennen ja vain ennen avioeron hakemista pari voi neuvotella aviovarallisuuden jakamisesta itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Jos esimerkiksi parilla ei ole avioehtoa, mutta suoraan laista tulevan avio-oikeuden kaavamainen noudattaminen eli yhdistetyn omaisuuden säästön jakaminen 50% ja 50% johtaisi epäreiluun tilanteeseen esimerkiksi toisen saaman perinnön vuoksi, on mahdollista tehdä avioehto tai osituksen esisopimus. Jos parilla taas on avioehto ja sen noudattaminen johtaisi taloudellisesti epäedulliseen tulokseen, avio-oikeuden palauttaminen kokonaan tai osaksi on mahdollista ennen kuin avioerohakemus on jätetty.

Suosituksemme on, että pari selvittää omat oikeutensa ja velvollisuutensa erotilanteessa, neuvottelee avioliiton päättämiseen liittyvät talousasiat kuntoon ja tekee tai teettää lakimiehellä tarvittavat asiakirjat valmiiksi ennen avioerohakemuksen jättämistä.

Avioliitosta voi erota, vanhemmuudesta ei

Avioerotilanteessa oman aikuisuuden rajoja koetellaan moneen kertaan. Kannattaa kuitenkin tarkkaan miettiä, mistä asioista ryhtyy riitelemään - vaikka tunteiden kannalta tilanne tuntuisi kuinka epäreilulta tahansa. Kun pöydällä on yhtä aikaa valtava määrä tunteita, epävarmuus tulevaisuudesta ja uudelleen järjesteltävät talousasiat, tunteet saattavat purkautua ikävällä tavalla lasten tapaamiseen ja huoltajuuteen liittyvissä neuvotteluissa. Kun lapsia on, heidän elämänsä ja hyvinvointinsa turvaaminen eron jälkeen on ehdottomasti tärkein asia - ja se kannattaa muistaa kaikissa eroon liittyvissä neuvotteluissa. Teidän parisuhteenne voi olla ohi, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Mitä paremmissa väleissä eronnut pari on, sitä paremmin lapset voivat. Siitäkin syystä kannattaa kaikki eroon liittyvät avoimet kysymykset saattaa loppuun. Uudelle elämälle tulee tilaa, kun eroon ja eksään liittyvät asiat eivät ole jatkuvasti mielen päällä.

Suosituksemme on, että mikäli lapsiin liittyvistä asioista ei päästä helposti yhteisymmärrykseen, käytetään ammattiapua sopuun pääsemiseksi. Joka ikisen eronneen parin kannatta käydä myös vahvistuttamassa lapsen elatukseen liittyvä sopimus oman kunnan lastenvalvojalla.

Oikeus vaatia ositusta ei vanhene koskaan

Jokaisen avioliiton päätyttyä tulee parin omaisuus jakaa. Poikkeuksia ei ole - päättyipä avioliitto eroon tai vuosien päästä toisen puolison kuolemaan. Ositukseen pätee erinomaisesti sanalasku minkä taakseen jättää, sen eestään löytää. Jos parilla ei ollut avioehtosopimusta, omaisuuden jakamista kutsutaan ositukseksi. Jos parilla oli avioehto, puhutaan omaisuuden erottelusta. Kummastakin pitää tehdä määrämuotoinen asiakirja. Suomalaiset parit hyvin usein jättävät osituksen tekemättä, todennäköisesti siksi etteivät tiedä että se pitäisi tehdä. Mitään rangaistusta kun osituksen tekemättä jättämisestä ei tule. Moni myös luulee, että se että koti ja tavarat jaetaan käytännössä riittää. Osituskirja kannattaa kuitenkin tehdä heti eron yhteydessä, sillä oikeus vaatia ositusta avioeron hakupäivän varallisuuden mukaan ei vanhene koskaan. Omaisuus arvotetaan nimittäin aina tosiasiallisen osituspäivän mukaan, ja jos omassa tai ex-puolison varallisuuden arvossa on tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosien varrella, edessä voi olla ikäviä yllätyksiä.

Esimerkki: Toinen puoliso omistaa eron hakupäivänä muutaman osakkeen nuoresta yrityksestä, muu omaisuus on puoliksi yhteistä. Avioehtoa ei ole. Ositus toimitetaan vasta 10 vuotta myöhemmin, kun toinen puolisoista on menossa uudelleen naimisiin. Osakkeiden arvo on tässä ajassa noussut pilviin. Osakkeet omistava puoliso järkyttyy huomatessan, että osakkeiden nykyarvo lasketaan päättyneen avioliiton aviovarallisuuteen kuuluvaksi ja että hän joutuu maksamaan ex-puolisoolleen erittäin tuntuvasti tasinkoa.

Suosittelemme, että ositus tai omaisuuden erottelu tehdään saman tien avioeron yhteydessä. Näin säästytään todella ikäviltä ja tarpeettomilta taloudellisilta yllätyksiltä tulevaisuudessa. Jos ositus on jäänyt tekemättä joskus aiemmin, sitä ei kannata lykätä enää yhtään myöhemmäksi, vaan tarttua toimeen.

Haluatko lukea lisää avioeron lakipuolen järjestelyistä?

Frida auttaa eroavia pareja järjestelemään lakiasiansa. Voit lukea lisää sivuiltamme, soittaa tai tulla maksuttomalle ensikäynnille, niin saat kokonaiskuvan tilanteestasi.

Lue lisää

Kuva: Annie Spratt.