Suomalaisten oman elämän lakitiedossa on parantamisen varaa

Daniel Cheung 554579 Unsplash
Useammaltakin taholta tulee jatkuvasti kehotuksia opetella sijoittamista ja varallisuuden hoitoa.

Julkisuudessa on viime aikoina pidetty suurta meteliä ihmisten taloustaidoista sekä sijoittamisen merkityksestä. Meitä pelotellaan jatkuvasti sillä, miten eläkkeet tulevaisuudessa pienenevät, koska työikäisen väestön määrä jatkuvasti vähenee. Meitä kehotetaan varmistelemaan omaa tulevaisuuttamme huolellisella taloussuunnittelulla ja säästämisellä. Yhä useampi toimija järjestääkin jo kursseja aloitteleville sijoittajille ja neuvoo, miten osakkeilla voi vaurastua.

Talousosaaminen on tietysti tärkeää, sitä ei kukaan kiistä. Mutta mihin on unohtunut lakitietous?

Sijoittaminen ja talousasiat ovat harvoin täysin irrallaan laista. Sama koskee montaa muutakin elämän osa-aluetta. Laki liittyy jollain tasolla melkein kaikkeen.

Aika moni meistä on käynyt kouluaikanaan jonkinlaisen oikeustiedon kurssin. Mutta luultavasti suurin osa kurssin suorittaneista on täysin unohtanut, mitä se piti sisällään. Oli kyseessä sitten mikä tahansa asia, rikosoikeuteen tai perheoikeuteen liittyvä, suurin osa meistä on ihmeissään sen suhteen, miten pitäisi toimia, jos eteen tulee haastava tilanne. Miksi lakitietoa ei opeteta laajemmin?

Moni ehkä luottaa kykyynsä hoitaa perusasiakirjat itsenäisesti. Yhtä monelle kuitenkin tulee yllätyksenä, miten paljon yksityiskohtia esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksen tai perukirjan tekemiseen liittyy. Varsinaisilta virheiltä voi kenties maallikkokin asiakirjoja laatiessaan välttyä, mutta asiansa osaavan juristin avulla lopputulos on varmasti parempi.

Usein perusteluksi itse tehdyille asiakirjoille annetaan säästäminen. Tulee halvemmaksi, kun ei maksa ulkopuoliselle. Vai tuleeko sittenkään? Kuinka moni meistä esimerkiksi yrittää tehdä kengät itse, koska ei halua maksaa suutarille tai kenkäkauppiaalle? Niinpä, vastaus on selkeä. Ei kukaan.

Jokainen meistä varmasti mieluummin hoitaa terveyttään kuin sairauttaan.

Asioihin on aina hyvä varautua ennakkoon. On helpompi ja halvempi huoltaa kuin korjata rikki mennyttä. Pyrimme huolehtimaan hyvinvoinnistamme syömällä terveellisesti, liikkumalla riittävästi ja nukkumalla kunnon yöunet. Tavoitteena on ehkäistä sairastuminen. Säästämme ja ehkä sijoitammekin pahan päivän varalle. Miksi emme toimisi samalla tavalla lakiasioiden suhteen?

Lainopillinen varautuminen ei välttämättä tunnu kovin helpolta. Luotamme ehkä siihen, että kotivakuutukseen usein sisältyvä oikeusturvavakuutus turvaa, jos jotain tapahtuu. Käytännössä tällainen vakuutus kuitenkin korvaa lähinnä riita- ja rikosasioihin liittyviä oikeudenkäynti- ja lakimieskuluja. Yleiset lakimiehen palvelut kuten erilaiset sopimusasiat, testamentin laatiminen yms. jäävät vakuutuksen ulkopuolelle.

On olemassa paljon lakisidonnaisia asioita, joihin voimme valmistautua.

Hyvällä valmistautumisella voi estää asioiden kriisitymisen ja vähintäänkin helpottaa tilanteen ratkeamista, jos asiasta kaikesta huolimatta tulee ongelma. Vaikka käyttäisimmekin ammattilaisen palveluita, ei olisi ollenkaan huono, jos perehtyisimme asioihin myös itsenäisesti - edes pintapuolisesti. Jos lakitietoutta olisi laajasti helpommin saatavilla, osaisimme ehkä määritellä palkkaamallemme juristillekin paremmin, mihin oikeastaan apua tarvitsemme.

Tieto on aina paikallaan, oli asia mikä tahansa. Ehkä erilaisten sijoitusoppaiden sekä puutarha- ja remonttikirjojen rinnalle olisikin syytä saada jonkinlainen joka kodin peruslakikirja. Lakipykälien osaaminen on juristin tehtävä, mutta meidän jokaisen olisi kuitenkin hyvä tietää oikeutemme velvollisuutemme oman elämämme tärkeissä tilanteissa.

Kuva: Daniel Cheung.