Mediatiedote: Frida Perhejuristit yhdistää voimansa ruotsalaisen Lexly AB:n kanssa

Ruotsissa jättisuosioon noussut etälakipalvelu Suomeen – ”Koronakriisi lisännyt ihmisten tarvetta hoitaa paperinsa kuntoon”

Mediatiedote 18.5.2020

Ruotsin johtava onlinejuridiikkatoimisto Lexly (aiemmin Avtal24) aloittaa toimintansa Suomessa. Lexlyn perhelakiasioiden online-etäpalvelu on lyönyt Ruotsissa läpi hurjalla vauhdilla viime vuosina, ja oman alansa markkinajohtajalla on jo yli 100 000 hoidettua toimeksiantoa. 

Lexly AB yhdistyy Frida Perhejuristit -yhtiön kanssa, joka vaihtaa nimensä Lexly Oy:ksi. Yhtiön tarkoitus on laajentua kaikkiin Pohjoismaihin, ja Suomi valikoitui ensimmäiseksi sopivan kumppanin löydyttyä.

– Lexlyn toiminta-ajatus perustuu siihen, että yksityisten ihmisten lakiasiat, kuten testamentit, edunvalvontavaltakirjat, avioehdot, ositukset ja perunkirjoitukset pitää pystyä hoitamaan helposti, kotoa käsin ja läpinäkyvällä hinnoittelulla samoin kuin mikä tahansa muukin palvelu tänä päivänä. Tulossa on runsaasti palveluja myös mikro- ja pienyrittäjille. Lexlyn palvelun perusta on yhtiön oma, oppiva teknologia-alusta, ja palvelun erottaa muutamista markkinoilla olevista sopimuskoneista myös mahdollisuus juristin etäapuun helposti videoneuvottelun, sähköpostin tai puhelun kautta, Lexly Oy:n kehitysjohtaja Katariina Kuusiluoma kertoo. 

Siinä missä useat alat ovat kärsineet pahoin koronapandemiasta, etänä hoidettavien perhelakipalveluiden kysyntä on vain noussut, kun poikkeusaika on nostanut pintaan lakiasioiden tärkeyden.

– Esimerkiksi Ruotsissa vallitseva tilanne on tuonut Lexlylle kymmenien prosenttien myyntipiikin maaliskuun alusta lähtien, kun ihmisillä on ollut tarve laittaa papereitaan kuntoon kotoaan. Ihmiset haluavat varautua tulevaisuuteen ja huolehtia läheisistään. Helposti saatavilla olevan lakipalvelun tarvetta tukevat myös monet trendit, kuten avioerojen määrä, uusperheet, suurten ikäluokkien ikääntyminen ja mikroyrittäjyyden kasvu. Lakiasioiden näkökulmasta suomalaiset ovat varautuneet elämäntilanteiden muutoksiin varsin heikosti, ja tässä haluamme auttaa heitä, Kuusiluoma jatkaa. 

“Nykyinen tarjonta ei vastaa kysyntään”

Sekä Lexly Oy:n ja Lexly AB:n hallituksissa istuva Mårten Janson oli 2000-luvun alussa mukana perustamassa Fondiaa, joka mullisti pk-yritysten lakipalvelujen palvelumallin. Lakialan kansainvälistä kehitystä 15 vuotta seurannut Janson on aina pitänyt lakipalvelujen tarjontaa tehottomana ja kalliina, ja haluaa olla mukana tekemässä asioita paremmin. Janson uskoo, että myös suomalaiset kaipaavat helppoutta ja tehokkuutta lakiasioidensa hoitamiseen.

– Suomessa on tilaa uudenlaiselle toimijalle, sillä markkinoilla on tällä hetkellä laaja piilevä kysyntä, johon nykyinen tarjonta ei pysty vastaamaan. Nykyteknologialla voidaan helposti tuottaa korkealaatuisia, skaalautuvia lakipalveluja. Lexlyn tavoitteena on pystyä tarjoamaan kustannustehokkaat, selkeästi tuotteistetut palvelut kaikille yksityishenkilöille ja yrityksille, viimeiset pari vuotta myös Lexly AB:n osakkaana ollut Janson kommentoi. 

– Lexlyn kehitys Ruotsissa on ollut huimaa, ja uskon, että palvelulle on kysyntää myös Suomessa. Täällä on sama tarve uusille, tehokkaammille ratkaisuille. Suomen markkinat ovat Ruotsin vastaavia pienemmät, mutta Lexly pääsee aloittamaan lennosta yhdistämällä Lexlyn teknologiaosaamisen ja konseptit Fridan Perhejuristien osaavaan porukkaan, Janson jatkaa. 

Lexlyn toimintamalliin Ruotsissa kuuluu yhteistyö kaikkien suurten pankkien kanssa. Suomessa kumppanuusneuvotteluja käydään parhaillaan. 

– Suomalaiset ovat tottuneet hakemaan perheoikeuden palveluja pankista. Pankkien lakimiesten resurssit ovat kuitenkin rajalliset, ja Lexlyn palvelumalli tukee saumattomasti eri kanavissa hoidettavia pankki- ja vakuutuspalveluja. Etä- ja onlinelakipalveluista onkin tullut Ruotsissa muutamassa vuodessa pankki- ja vakuutusasiakkaille tuttu toimintamalli, joka parantaa lakipalvelujen saatavuutta merkittävästi ja normalisoi omien lakiasioiden järjestelyn, Kuusiluoma kuvailee.

Lisätietoja:

Katariina Kuusiluoma, kehitysjohtaja, p. 040 507 0101

Mårten Janson, hallituksen jäsen, p. 040 516 8084