Avioeron hakeminen

Pappi tai maistraatin virkamies vihkii avioliittoon, mutta kuka käytännössä erottaa puolisot? Eroamisen prosessi ja käytännön toimet eivät ole asioita, jotka olisivat itsestään selviä kaikille. Avioero on useimmilla edessä ensimmäistä kertaa, ja on enemmän kuin tavallista tuntea aikamoista neuvottomuutta elämän uudelleenjärjestelyn edessä. Kerromme alla, miten avioeroa haetaan ja mitä kannattaa ottaa ennakkoon huomioon.

Kuinka avioeroa haetaan - ja mitä sitten tapahtuu?

Avioeroa voi hakea kumpi vaan puolisoista, tai puolisot voivat hakea avioeroa yhdessä. Lopputuloksen kannalta tällä ei ole merkitystä, mutta henkisesti jompi kumpi vaihtoehto voi tuntua omassa tilanteessa sopivammalta. Avioerolle ei tarvitse antaa syytä - avioliiton jatkaminen on täysin vapaaehtoista. 

Ennen nykyistä sukupuolineutraalia avioliittolakia rekisteröityihin parisuhteisiin sovelletaan avioliittolakia. 

Avioeroa haetaan oman asuinpaikkakunnan käräjäoikeudesta. Avioerohakemus itsessään on helppo tehdä. Käräjäoikeudessa voi käydä täyttämässä valmiin lomakkeen tai lomakkeen voi toimittaa allekirjoitettuna sähköpostitse. Eron hakeminen on siis helppoa. Koska erohakemuksen jättämisellä on merkittäviä vaikutuksia omaisuuden jakamiseen erossa, suosittelemme lämpimästi, että ette suin päin jätä erohakemusta. Säästyy monelta harmilta, kun hankkii avioeroon liittyvien raha-asioiden järjestelyistä asiantuntevan mielipiteen ennakkoon.

6 kk + 6 kk

Avioerohakemuksen jättämisestä alkaa kulua ns. harkinta-aika joka kestää kuusi (6) kuukautta. Tänä aikana ero on vireillä, mutta avioerotuomiota ei voi vielä saada. Yhdessä jätetyn avioerohakemuksen harkinta-aika alkaa kulua heti jättöpäivästä. Jos vain toinen puoliso hakee eroa harkinta-aika alkaa kulua siitä päivästä, jolloin toinen puoliso sai tiedon erohakemuksesta.

Kun harkinta-aika on kulunut, alkaa toinen kuuden (6) kuukauden jakso, jonka aikana avioeron viemistä loppuun on haettava erikseen samalta käräjäoikeudelta kuin minne erohakemus on jätetty. Tämänkin voi tehdä aivan kumpi tahansa puolisoista tai puolisot yhdessä. Tämä pyyntö on nykyään useimmiten pelkkä sähköposti käräjäoikeuteen. Paikan päälle oikeuden istuntoon ei tarvitse missään vaiheessa mennä.

Jos eron viemistä loppuun ei haeta tämän toisen kuuden kuukauden aikana, avioero raukeaa ja avioliitto jatkuu - juridisessa mielessä - kuin mitään erohakemusta ei koskaan olisi ollutkaan. Eron saadakseen täytyy siis toimia aloitteellisesti ja oikeassa ajassa. 

Käräjäoikeuden päätös erosta on tuomio

Moni eroava hätkähtää, kun käräjäoikeuden eropäätös tulee postissa kotiin. "Teidät on tuomittu avioeroon" tuntuu monesta kylmältä ja kliiniseltä. Tuomio ei kuitenkaan arvostele teitä tai teidän elämäänne, saati valintojanne. Laki Suomessa edellyttää, että tuomari antaa erohakemusten perusteella asiassa päätöksen, jota kutsutaan tuomioksi.

Omaisuuden jakaminen on oma prosessinsa

Huomaa, että omaisuuden jakaminen on avioeron hakemisesta erillinen prosessi. Omaisuuden jakamiseen, eli ositukseen tai omaisuuden erotteluun, täytyy ryhtyä oma-aloitteisesti. On tulevien parisuhteiden ja mahdollisten avioliittojen kannalta hyvin tärkeää viedä myös omaisuuden jakaminen loppuun saakka. Tästä aiheesta voit lukea lisää täältä.   

Usein kysytyt kysymykset

  • Voiko avioeron saada heti?

    Avioeron voi tietyssä tapauksessa saada välittömästi, ilman harkinta-aikaa. Jos aviopuolisot ovat virallisesti asuneet eri osoitteissa vähintään ja keskeytyksettä kahden vuoden ajan, heidät voidaan tuomita eroon heti. Erillään asuminen tulee kuitenkin voida osoittaa esimerkiksi väestörekisteriotteella.

  • Eroaminen on hidasta - Voiko avioliiton luomista keskinäisistä velvoitteista päästä nopeammin eroon?

    Jos puolisoiden välillä on huomattavia ongelmia, ja toinen puoliso vaikkapa pelkää joutuvansa vastuuseen toisen holtittomasta taloudenpidosta tai haluaa toisen pois yhteisestä kodista perustellusta syystä, voivat muut toimenpiteet olla paikallaan. Käräjäoikeudelta voi hakea päätöstä yhteiselämän lopettamisesta ja päätöstä lasten huollosta, asumisesta ja elatuksesta. Tämä selventää puolisoiden juridista asemaa hankalassa tilanteessa, vaikka eroa ei olisi vielä haettu tai eron harkinta-aikaa olisi vielä jäljellä.

  • Miksi harkinta-aika on olemassa?

    Avioliittolakimme on nykymuodossaan hyvin neutraali. Se ei ota kantaa juuri muuhun kuin täysi-ikäisyyteen ja puolisoiden määrään. Erotessa ei tarvitse enää etsiä syyllisiä tai pyytää toiselta suostumusta eroon. Harkinta-ajalla ja sen jatkoajalla on pyritty kannustamaan puolisoita tarkkaan miettimään tilannettaan, vaikka erohakemus olisi jo ehditty jättää. Eron loppuunsaattamisen määräaikaisuudella on pyritty estämään sitä, ettei meillä olisi avioliiton ja eroamisen välitilassa roikkuvia parisuhteita.

Harkitsetko avioeroa? 

Ole yhteydessä, niin kerromme tarkemmin, mihin kaikkeen avioeron jättöpäivä vaikuttaa, ja mistä kannattaisi pyrkiä sopimaan ennen erohakemuksen jättämistä. 

FRIDA auttaa lähellä ja kauempana sekä verkossa

Autamme avioeron kaikissa vaiheissa. Varaa aika toimistollemme. Sovi puhelin- tai verkkoneuvottelu hoitotahdon laatimiseksi. Toimimme tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Uudenmaan alueella, Turussa ja Tampereella. Löydät meidät myös Oulusta. Toimistoihimme on helppo tulla olipa oma asuinpaikkasi esimerkiksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä, Kouvola, Kaarina, Raisio, Naantali, Ylöjärvi tai Hämeenkyrö.  Etäpalvelumme toimii joka puolella Suomea.