Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutus on kuin voimassa oleva vakuutus sen varalta, ettet itse pysty hoitamaan asioitasi. Ajatteletko, ettei edunvalvontavaltuutus ole sinulle ajankohtainen? Olitpa sitten eläkeläinen, perheenäiti tai opiskelijanuorukainen, tämä koskee myös sinua.

Ikääntyminen ja sairastuminen herättävät tekemään edunvalvontavaltakirjan ja muut paperit kuntoon, mutta toimintakyky voi heikentyä vaikkapa onnettomuuden, tapaturman, äkillisen sairauskohtauksen tai mielenterveydellisten syiden takia.

Antaaksesi edunvalvontavaltuutuksen asioidesi hoitoon esimerkiksi aviopuolisollesi, tarvitset fyysisen asiakirjan eli edunvalvontavaltakirjan.

Pätevälle edunvalvontavaltuutukselle on kaksi kriteeriä: Se on tehtävä oikein ja lain vaatimukset täyttävällä tavalla. Se on tehtävä oikea-aikaisesti eli riittävän ajoissa.

Mikä edunvalvontavaltakirja on? 

Annat edunvalvontavaltuutuksen asiakirjalla, jota kutsutaan edunvalvontavaltakirjaksi. Edunvalvontavaltakirjassa nimeät  valitsemasi henkilöt hoitamaan asioitasi ja päättämään puolestasi, jos lääkäri toteaa sinut kyvyttömäksi huolehtimaan omista asioistasi. Se päivätään, allekirjoitetaan ja todistetaan, ja sitä säilytetään pahan päivän varalle. Tarpeen mukaan edunvalvontavaltakirjaa päivitetään.  

Edunvalvontavaltakirjassa annat siis juridiset oikeudet valitsemillesi luottohenkilöille hoitaa asioitasi tulevaisuudessa. Vaikka teet edunvalvontavaltakirjan nyt, se astuu voimaan vasta ja jos et itse kykene huolehtimaan omista asioistasi.

  Miksi jokainen tarvitsee edunvalvontavaltakirjan?

  1. Haluat päättää itse, kuka hoitaa asiasi ja miten ne hoidetaan siinä tilanteessa, jossa et itse pysty päättämään omista asioistasi. Päätöksenteko on sellaisen ihmisen käsissä, johon juuri sinä luotat.
  2. Et halua joutua viralliseen ja jäykkään edunvalvontaan eli holhoukseen.
  3. Haluat helpottaa etkä hankaloittaa läheistesi arkea, jos toimintakykysi heikkenee. Teet edunvalvontavaltakirjan myös läheistesi vuoksi. 
  4. Olet oman elämäsi paras asiantuntija ja haluat ennakoida ja varautua, jos sinulle sattuu jotakin.  

  3 tapaa tehdä oma perusturvan kattava edunvalvontavaltakirja

  1. Verkkokaupassa 89 €: Käytä digitaalisesta palveluamme, jolloin teet oman edunvalvontavaltakirjasi vaikka kotisohvaltasi. Ohjeistamme sinua palvelun joka vaiheessa ja juristimme tarkistaa valtakirjasi ennen kun lähettää sen sähköpostitse sinulle. Huolehdit itse allekirjoittamisesta ja todistamisesta, me lähetämme siihen ohjeet. Molemmille puolisoille oma edunvalvontavaltakirja digitaalisessa palvelussa maksaa 129 €.
  2. Puhelimessa tai verkkoneuvotteluna 250 €: Hoidetaan edunvalvontavakirjasi kuntoon puhelimitse ja sähköpostin avustuksella.  Laadimme keskustelun pohjalta luonnoksen edunvalvontavaltakirjastasi ja toimitamme sen sinulle kotiin tutustuttavaksi. Mahdollisten lisäkysymysten ja muutosten jälkeen asiakirja allekirjoitetaan ja todistetaan. Jos asut kauempana etkä pääse toimistollemme, annamme sinulle perinpohjaiset, kirjalliset ohjeet allekirjoittamiseen ja todistamiseen. 
  3. Toimistollamme 250 €: Varaa oma aikasi. Saat ohjeet tarvittavien tietojen keräämiseksi valtuutetuiltasi. Tehdään edunvalvontavaltakirjasi kuntoon yhdessä toimistollamme. Helppoa ja vaivatonta!

  Usein kysytyt kysymykset

  • Kenen kannattaa tehdä edunvalvontavaltakirja?

   Kaikkien täysi-ikäisten ikään katsomatta kannattaa tehdä edunvalvontavaltakirja.

   Täysi-ikäiseksi tultuamme edunvalvontavaltuutus koskettaa meitä kaikkia. Vanhemmat (tai muut huoltajat) hoitavat lasten asiat heidän lakimääräisinä edunvalvojina. Kun 18 vuotta tulee täyteen, jokaisen täytyy itse miettiä, kuinka omat asiat tulevat hoidetuksi, jos onnettomuus, tapaturma tai sairaus yllättävät ikävällä tavalla.

  • Kuka voi tehdä edunvalvontavaltakirjan?

   18 vuotta täyttänyt henkilö, joka ymmärtää edunvalvontavaltakirjan merkityksen.

   Jos sairastat tai läheisesi sairastaaa muistisairautta tai muuta toimintakykyä heikentävää sairautta, edunvalvontavaltakirjan voi edelleen tehdä, jos kykenee ymmärtämään sen merkityksen. Tarvittaessa voi pyytää lääkärinlausunnon omasta tai läheisen ymmärryskyvystä.

  • Kuinka valmistautua edunvalvontavaltakirjan tekemiseen?

   Pyydä valtuutetuiltasi suostumus  valtuutetun tehtävään ja lupa yhteystietojen ilmoittamiseen

   Ennen kuin aloitat edunvalvontavaltakirjan tekemisen tarvitset valitsemaltasi luottohenkilöltä suostumuksen toimia asioidesi hoitajana ja valtuutettunasi, jos et myöhemmin itse kykene päättämään omista asioistasi. Tarvitset suostumuksen myös hänen varahenkilöiltään.

   Tarvitset kaikilta valtuutetuiltasi seuraavat tiedot:

   • Täydellinen nimi
   • Henkilötunnus
   • Osoite
   • Puhelinnumero (suositeltava)
   • Sähköpostiosoite (suositeltava)

   Pyydä valtuutetuiltasi myös lupa heidän yhteystietojen ilmoittamiseen edunvalvontavaltakirjassasi.

   Suosittelemme samalla kysymään, sopiiko heille, että FRIDA voi valtuuttajan eli sinun halutessa toimittaa allekirjoittamasi edunvalvontavaltakirjan hänelle suoraan tiedoksi sähköpostiin. Edunvalvontavaltakirja pitää nimittäin lain mukaan antaa valtuutetuille, kun se on valmis. Tällä tavalla edunvalvontavaltuutuksen antaminen tapahtuu vaivattomasti, valuutettusi voi tallentaa valtakirjasi esimerkiksi tietokoneelleen eikä valtuutettusi tarvitse säilyttää paperista jäljennöstä edunvalvontavaltakirjastasi ellei hän halua.

   Suostumuksen ja luvan ei tarvitse olla kirjallinen

   Valtuutettujen suostumuksen ja luvan ei tarvitse olla kirjallinen, vaan riittää, että olette keskenänne sopineet asiasta vaikka suullisesti.

   Älä unohda nimetä valtakirjassasi perheen ulkopuolista valtuutettua

   Usein valtuutamme luottohenkilöksemme puolison, lapsen tai muun perheenjäsenen tai sukulaisen. Eturistiriitojen takia valtakirjaan on suositeltavaa nimetä myös sellainen varavaltuutettu, joka on perheen ulkopuolinen henkilö ja näin aina esteetön valtuutettu.

   Ulkopuolista valtuutettua tarvitaan esimerkiksi silloin, jos perheen ja lähipiirin kesken tehdään vaikkapa mökkikauppoja tai halutaan tehdä lahjoituksia.

   Kuka ulkopuolinen voisi siis yksittäisessä tilanteessa sijaistaa valtuutettua? Tällaista henkilöä voi etsiä esimerkiksi omista tai lasten ystävistä vaikkapa heidän ammatillisten taipumustensa perusteella.

   Usein tällaisen ulkopuolisen varahenkilön keksiminen voi tuottaa päänvaivaa, mutta älä anna sen estää edunvalvontavaltuutuksen tekemistä. Voimme FRIDAssa tarjota ratkaisun myös tähän. 

   Edunvalvontavaltakirja kannattaa jokaisen laatia, vaikka ei haluaisi tai voisi valtuuttaa kuin yhden ainoa henkilön. Edunvalvontavaltakirjaan voi myös myöhemmin lisätä valtuutettuja henkilöitä.

   Tarvitaanko lääkärinlausuntoa?

   Jos edunvalvontavaltakirjan tekijä on iäkkäämpi tai hän on saanut muistisairausdiagnoosin tai jonkin muun toimintakykyä heikentävän sairausdiagnoosin, voi olla järkevää hankkia tuore lääkärinlausunto henkilön ymmärryskyvystä.

   Ollakseen pätevä edunvalvontavaltuutuksen tekeminen edellyttää valtuuttajalta ymmärrystä edunvalvontavaltakirjan merkityksestä.

   Lääkärinlausuntoa ei siis ole pakko hankkia korkean iän tai edes muistisairausdiagnoosin vuoksi, mutta lausunnon hankkiminen ja sen liittäminen alkuperäisen edunvalvontavaltakirjan yhteyteen varmistaa, että edunvalvontavaltakirja on ymmärryskyvyn osalta pätevä, jos sitä myöhemmin tarvitaan.

   Henkilöllisyystodistus mukaan

   Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi. Tarvitset sitä viimeistään edunvalvontavaltakirjaa allekirjoitettaessa ja todistettaessa.

  • Kuinka edunvalvontavaltakirja on tehtävä, jotta se on pätevä? Ja voinko tehdä sen itse?

   Tiukat muotovaatimukset ollakseen pätevä

   Edunvalvontavaltakirja on tehtävä kirjallisesti.

   Valtakirjan allekirjoittavat valtuuttaja ja kaksi todistajaa samanaikaisesti. Valtuuttajan ja todistajien on siis oltava yhtä aikaa läsnä allekirjoitustilaisuudessa.

   Valtakirjasta on lisäksi käytävä ilmi:

   1. valtuuttamistarkoitus
   2. asiat, joissa valtuutettu oikeutetaan edustamaan valtuuttajaa
   3. valtuuttaja ja valtuutettu (suositeltavaa nimetä myös valtuutetun varahenkilöt eli toissijaiset valtuutetut ja varavaltuutetut)
   4. määräys, jonka mukaan valtuutus tulee voimaan siinä tapauksessa, että valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.

   Tehtävä oikeaan aikaan

   Edunvalvontavaltakirja on tehtävä ajoissa. Liian usein ihmiset ajattelevat, että edunvalvontavaltuutuksen antaminen ei ole minulle vielä ajankohtaista. Sitten kun se on ajankohtaista, ei edunvalvontavaltakirjan antaminen välttämättä ole enää mahdollista.

   Kun olet oivaltanut miksi edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä, silloin on juuri oikea aika myös tehdä se.

   Kannattaako tehdä itse

   "Sitä ei kannata tehdä itse. Jos olisin tehnyt itse, olisi moni tärkeä asia jäänyt huomiotta."

   Edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen on syytä käytää asiantuntijaa. Kaikki juristitkaan eivät ole perehtyneet edunvalvonta-asioiden juridiikkaan.

  • Koska ja miten edunvalvontavaltuutus tulee voimaan?

   Kun valtuuttajan toimintakyky on heikentynyt, syntyy edunvalvonnan tarve eli tarve vahvistuttaa edunvalvontavaltakirja maistraatissa. Edunvalvontavaltuutus ei siis tule voimaan ennen maistraatin vahvistusta. Edunvalvontavaltuutuksen vahvistamiseksi täytetään hakemus, jolla edunvalvontavaltakirjan vahvistamista maistraatilta haetaan. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärinlausunto valtuuttajan terveydellisestä tilanteesta.

   Edunvalvontavaltuutus on voimassa vasta vahvistuspäivästä. Sitä ennen valtuutuksella ei tee mitään eikä sitä voi kukaan käyttää. Tekemällä edunvalvontavaltakirjan olet varautunut huonomman päivän varalta ja sen vahvistamisen aika tulee myöhemmin ja toivottavasti ei koskaan.

  • Koska edunvalvontavaltuutus päättyy?

   Edunvalvontavaltuutus päättyy, kun valtuuttaja kuolee.

   Hoitaaksesi valtuuttajan kuolinpesän asioita tarvitset uuden erillisen valtakirjan kuolinpesän asioiden hoitamista varten. Aikanaan vahvistetulla edunvalvontavaltakirjalla ei voi enää hoitaa asioita, kun valtuuttaja on kuollut.

   Lue lisää valtuuttajan kuolemantapauksessa hoidettavista asioista täältä

  FRIDA auttaa lähellä ja kauempana

  Autamme pohtimaan, millainen edunvalvontavaltakirja sopii juuri sinulle ja laadimme edunvalvontavaltakirjan. Varaa aika asiantuntijalle: Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kouvola. Voit myös käyttää etäpalveluamme. Puhelin- ja verkkoneuvottelu toimii kaikkialla Suomessa. Verkkokaupasta tilaat edunvalvontavaltakirjan edullisimmin.