Kuinka huolehtia ikääntyvistä vanhemmista?

Vanhempasi huolehtivat sinusta pitkään. Heillä on jo ikää ja tiedät, että kohta on sinun vuorosi huolehtia heistä. Kuinka asiat kannattaa järjestää niin, että ikääntyneiden vanhempien asioiden hoitaminen sujuu oman kiireisen arjen keskellä mahdollisimman vaivattomasti? Huolenpito ei katoa, se vain vaihtaa suuntaa. Varaudutaan tulevaisuuteen yhdessä.

Antti Kleemola kiteyttää ylisukupolvisen huolenpidon kauniisti kappaleessaan Äiti.

Varaudutaan tulevaisuuteen yhdessä

Kenelläkään ei ole oikeutta hoitaa toisen asioita ilman lupaa. Ei aviopuolisolla, ei lapsella, ei edes ainoalla perillisellä. Kun asiat laitetaan kuntoon, tulee tehdä ainakin edunvalvontavaltakirja ja testamentti. Ikää kertyy meille kaikille ja koko ajan. Iän tuomiin muutoksiin on hyvä varautua ajoissa. 

Edunvalvontavaltakirja on lupa valtuutetuksi nimetylle luottohenkilölle, esimerkiksi lapselle, hoitaa vanhempansa raha-asioita, päättää asioista tämän puolesta sekä käyttää varallisuutta vanhemman hyväksi. Edunvalvontavaltakirjan tekeminen edellyttää, että sen tekijä pystyy ymmärtämään asiakirjan merkityksen. 

Hoitotahto ja testamentti ovat myös tärkeitä asiakirjoja. Niiden sisältöä ja merkitystä kannatta pohtia yhdessä. Vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitten tehty testamentti kannattaa tarkistaa ja sen sen sisältö tarvittaessa päivittää.

Saatat pohtia, mihin mahdat sitoutua antaessa suostumuksesi valtuutetuksi ja ryhtyessäsi vanhempasi edunvalvontavaltuutetuksi. Teitä voi myös yhdessä mietityttää, kuinka asioita käytännössä hoidettaisiin, jos edunvalvontavaltakirjalle tulisi käyttöä ja se vahvistettaisiin tulevaisuudessa maistraatissa. 

Koko perhe keskustelemaan

On hyvä ajatus keskustella edunvalvontaan liittyvistä asioista koko perheen kesken. Voitte myös halutessanne varata ajan koko perheelle keskustellaksenne yhdessä edunvalvantaoikeudeen perehtyneen juristimme kanssa edunvalvontaan ja edunvalvontavaltuutukseen liittyvistä asioista. 

Mitä asiakirjoja kannattaa tehdä tulevaisuuden varalle?

Vanhempien asioiden järjestäminen tulevaisuuden varalta onnistuu sellaisilla asiakirjoilla kuin edunvalvontavaltakirjahoitotahto ja testamentti.

Viimeistään silloin kun oman vanhemman toimintakyky alkaa heiketä, on korkea aika laittaa hänen tahtoa koskevat paperit kuntoon. Kun vanhempasi vielä pystyy oman tahdon ilmaisemaan ja on oikeustoimikelpoinen tekemään asiakirjoja. Kyky ymmärtää asiakirjojen merkitys on määräävä tekijä, onko kelpoinen tekemään asiakirjoja vai ei.

Edunvalvontavaltuutuksella on mahdollista varmistaa vanhemman asioiden hoidon sujuminen mahdollisimman kivuttomasti. Testamentilla määrätään sen sijaan  omaisuudesta ja sen jakautumisesta kuoleman jälkeen. Nämä asiakirjat linkittyvät myös toisiinsa. 

Nyt tuumasta toimeen. Laitetaan edunvalvontavaltakirja, hoitotahto ja testamentti kuntoon yhdessä vanhempiesi kanssa.

FRIDA auttaa lähellä ja kauempana

Autamme edunvalvontavaltakirjan laatimisessa ja edunvalvontaan liittyvissä asioissa sekä testamentin laatimisessa, perintösuunnittelussa ja perintöverosuunnittelussa. Toimimme tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Uudenmaan alueella, Turussa ja Tampereella. Löydät meidät myös Oulusta. Toimistoihimme on helppo tulla olipa oma asuinpaikkasi esimerkiksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä, Kouvola, Kaarina, Raisio, Naantali, Ylöjärvi tai Hämeenkyrö.  Etäpalvelumme toimii joka puolella Suomea.