Läheisen kuoltua

FRIDA Perhejuristit ovat apunasi läheisesi kuoleman jälkeen perunkirjoituksessa, pesänselvityksessä ja perinnönjaossa. Ohjaamme askel askeleelta käytännön asioissa, kunnes kaikki on selvitetty ja hoidettu loppuun saakka.

Kuinka toimia, kun läheinen on kuollut? 

Läheisen kuoleman jälkeen elämä ja asioiden järjesteleminen voi tuntua kaoottiselta. Jo postiluukusta saapunut kirje pankista, jossa kerrotaan kuolinpesän pankkiasioiden hoitamisesta ennen ja jälkeen perunkirjoitusta valtakirjoineen, saattaa tuntua ylivoimaiselta ja selvitettävien asioiden pino suurelta.

Totta on, että kuolemaan liittyy paljon käytännön järjestelyjä. On selvitettävä vainajan ja mahdollisen lesken omaisuuteen sekä perillisiin liittyviä asioita, ja kaikki on tehtävä lain määräämässä ajassa.

Perukirja ja perunkirjoitus

Lain mukaan vainajan varoista ja veloista laaditaan perukirja. Perukirja on käytännössä vainajan viimeinen veroilmoitus, asiakirja, jossa vainajan omaisuus luetteloidaan kokonaisuudessaan.

Perunkirjoitus toimitetaan kolmen (3) kuukauden kuluessa kuolemasta. Jos vainajalta jäi puoliso, leski, myös lesken omaisuus, varat ja velat, tulee luetteloida perukirjassa. Perukirja toimitetaan verottajalle, joka määrää perukirjan perusteella kullekin perilliselle maksettavaksi tulevat perintöverot. Perintöverojen suuruutta voi arvioida kätevästi Verohallinnon perintöverolaskurin avulla.

Kun läheinen on kuollut, eteen tulee monta kysymystä, joihin pitää ottaa kantaa tai selvitää: 

  1. Kuka ottaa vastuun perunkirjoituksen järjestämisestä? 
  2. Mitä papereita perunkirjoituksessa tarvitaan ja kuka ne voi hankkia? 
  3. Ketkä kaikki on kutsuttava perunkirjoitukseen ja ketkä ovat uskottuja miehiä? 
  4. Mitä uskotut miehet tekevät? 
  5. Mitä perunkirjoituksen jälkeen tulee tehdä ?

Perunkirjoitus on ensimmäinen vaihe kuolinpesän selvittämisessä matkalla kohti omaisuuden jakamista. On myös viisasta saattaa omaisuuden jakaminen loppuun asti. Tämä tarkoittaa usein omaisuuden osittamista aviopuolisoiden kesken ja ainakin perinnönjakoa.

Tarkkana perunkirjoituksessa

Ole tarkkana perunkirjoituksessa. Jos et ole aivan varma että osaat, ei kannata jäädä yksin perunkirjoituksen, kuolinpesän asioiden selvittämisen ja perinnönjaon kanssa. Myös omaisuuden jakaminen ja myyminen kannattaa suunnitella huolellisesti, jotta ei menetetä turhaan mahdollisia verohyötyjä.

Ole yhteydessä, niin selvitämme yhdessä tilanteenne, neuvomme fiksut toimintatavat ja autamme käytännön asioiden järjestämisessä mahdollisimman vaivattomasti.

Tustustu Avaimet käteen -perunkirjoituspalveluumme ja kiinteisiin hintoihimme.

Löydät runsaasti lisätietoa perunkirjoituksesta ja perunkirjoituspalvelustamme täältä.

Perunkirjoituksen jälkeen perinnönjako

Perukirja on siis perintöveroilmoitus, mutta myös paljon muuta. Se toimii perinnönjaon pohjana ja muodostaa omaisuudelle hankintamenot, joihin arvoihin myöhempiä mahdollisia omaisuuden luovutusvoittoja peilataan. Ei siis ole yhdentekevää, mihin arvoon omaisuus vainajan jälkeen laadittavassa perukirjassa arvostetaan. Perunkirjoitukseen saattaa liittyä myös paljon vastuuta ja jopa ”vaaroja”, eikä vähiten verotuksen kannalta.

FRIDA auttaa lähellä ja kauempana

Autamme perunkirjoituksiin, perintöverotukseen ja perinnönjakoihin liittyvissä asioissa. Toimimme tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Uudenmaan alueella, Turussa ja Tampereella. Löydät meidät myös Oulusta. Toimistoihimme on helppo tulla olipa oma asuinpaikkasi esimerkiksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä, Kouvola, Kaarina, Raisio, Naantali, Ylöjärvi tai Hämeenkyrö.  Etäpalvelumme toimii joka puolella Suomea.