Avioliitto on kahden kauppa

Avioliitolla on aina taloudellisia vaikutuksia. Oman avioliiton talousasiat voi muokata juuri teille sopiviksi avioehtosopimuksella ja osituksen esisopimuksella. Avioehtosopimuksen voi tehdä ennen ja jälkeen avioliiton solmimisen.

Avioliitto on naimakauppa

Suomen kielessä on vanha ja FRIDAlaisten mielestä hyvä sana, naimakauppa. Lain näkökulmasta avioliitto on nimittäin ennen kaikkea taloudellinen sopimus, jonka suurimmat vaikutukset näkyvät vasta, kun avioliitto joskus päättyy.

Ajatus avioliitosta naimakauppana voi kuulostaa kylmältä. Lain näkökulmasta tämä on kuitenkin totta, joten ei kannata laittaa päätä pensaaseen. Pelisääntöjen sopiminen talousasioista avioliiton sisällä on reilua, osoittaa vastuullisuutta ja on todellinen luottamuksen osoitus.

Mikä sopii juuri teille?

Kaikkien naimisiin aikovien parien olisi erittäin tärkeää keskustella ja pohtia, miten te haluatte omat asianne järjestää. Kun avioliitto solmitaan, kummallekin aviopuolisolle syntyy lain nojalla avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen. Avio-oikeudella on käytännön merkitystä vasta kun avioliitto päättyy, joten avioliiton aikana se ei näy eikä tunnu.

Kaikki liitot päättyvät joskus: avioliitto päättyy joko eroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioliiton päätyttyä puolisoiden omaisuus jaetaan. Jos avioehto on olemassa, noudatetaan lähtökohtaiseesti siinä ja osituksen esisopimuksessa sovittua lopputulosta. On hyvä muistaa, että osituksen esisopimus pätee vain, jos avioliitto päättyy avioeroon. Kuolemantapauksessa osituksen esisopimuksella ei ole merkitystä. Jos avioehtoa ei ole, laissa määritelty avio-oikeus määrää, kuinka omaisuus jaetaan.

Avioehtoja on erilaisia

Avioehtoja on sisällöltään erilaisia. Avioehdon sisältö ja vaikutus omaisuuden jakamiseen riippuu hyvin pitkälti siitä, miten puolisot itse haluavat asiansa järjestää. Avioehdolla voi ensinnäkin kokonaan poistaa puolisoiden avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Yleinen väärinkäsitys on, että avioehto olisi aina tällainen kokonaan avio-oikeuden poissulkeva sopimus. 

Avioehtoja voi olla hyvin erilaisia. Avioehdossa voi esimerkiksi rajata jonkun tietyn omaisuuden, esimerkiksi perityn omaisuuden, avio-oikeuden ulkopuolelle. Avio-oikeus voidaan rajoittaa koskemaan eri tavalla sinua ja puolisoasi, ja avio-oikeuden rajoitus voi koskea yksipuolisesti vain tiettyä omaisuutta. Lisäksi osituksen esisopimuksessa voidaan nimensä mukaisesti sopia etukäteen, miten omaisuus käytännössä jaetaan, jos avioliitto päättyy avioeroon. 

Ei haittaa, jos olette jo ehtineet vihille. Avioehdon voi tehdä myös avioliiton aikana. Ja jos avioliittonne kestää pitkään, on syytä aika ajoin päivittää avioehdon sisältö vastaamaan todellista elämäntilannettanne.

FRIDA auttaa lähellä ja kauempana

Autamme edunvalvontavaltakirjan laatimisessa ja edunvalvontaan liittyvissä asioissa sekä testamentin laatimisessa, perintösuunnittelussa ja perintöverosuunnittelussa. Toimimme tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Uudenmaan alueella, Turussa ja Tampereella. Löydät meidät myös Oulusta. Toimistoihimme on helppo tulla olipa oma asuinpaikkasi esimerkiksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä, Kouvola, Kaarina, Raisio, Naantali, Ylöjärvi tai Hämeenkyrö.  Etäpalvelumme toimii joka puolella Suomea.